Werkwijze

De uitzendingen van zowel Kassa Belbus en Tros Opgelicht zijn eindmontages van vooraf gemaakte opnames. Het gaat hoofdzakelijk over verklaringen van "derden" in de programma's. Dit zijn eigenlijk de klagers. De eindmontage van de uitzending zal dus nooit in het nadeel van de programma maker uitvallen.

Het voordeel voor dit soort programma's is dat ze zich kunnen verstoppen achter de uitlatingen van derden. Hun hebben het niet gezegd maar de "derden", dus zijn ze niet verantwoordelijk.

Ik denk daar anders over. Net zoals een forum beheerder verantwoordelijk gehouden kan worden voor de inhoud, moet dat bij deze programma's ook kunnen. Het is tenslotte niets anders dan een forum in beeld.

Zowel Kassa Belbus als Tros Opgelicht maken enorme misbruik van de persvrijheid en de wet op vrijheid van meningsuiting. Ze weten precies hoever ze kunnen gaan. Rechters kijken vaak nog niet eens naar de inhoud van de bewijsvoering die door mensen zoals ik ingebracht word.

Wat doet de rechter wel, bestuderen welk recht prefeleert. Het recht van de vrijheid van meningsuiting van de programmamakers of het recht van de klager. De rechter houdt zich nagenoeg bijna altijd aan de vrijheid van meningsuiting. Waarheidsvinding wordt totaal niet toegepast.

De derden, de bronnen zijn degene die de programma makers voeden. Worden die derden ooit gecontroleerd op waarheid? Nee nooit, omdat ze toch niet verantwoordelijk gesteld kunnen worden denken ze. 

Ook het risico dat ze er naast zitten met controle is niet aantrekkelijk voor ze. Veronderstel dat het "foute bronnen" zouden zijn dan hebben ze geen uitzending en kijkcijfers. Het ergste is dat de rechter klakkeloos aanneemt van wat de programma makers bij hem neerleggen. De wet staat hun terreur gewoon toe.

Aan de raad van de Journalistiek leggen ze geen verantwoording af. Er is geen verplichting. Aan de ombudsman voor de publieke omroep hoeven ze geen gehoor te geven omdat ze geen journalistiek programma zijn maar een amusement programma. Kortom ze hebben volledig vrij spel en worden daarin gesteund door de wet.

Het zijn meesters in het onder de radar houden van alles waarmee ze in diskrediet gebracht kunnen worden. Uiteraard is het mijn doel om het naar boven te halen. 

Ze maken mensen zo kapot waar ze hun pijlen op hebben gericht, dat er voor de persoon in kwestie geen enkele ruimte meer is omdat hij/zij geestelijk en financieel volledig uitgewrongen zijn en daar speculeren ze op.

Ik ga wél door en buiten de reguliere rechtsgang waar ik nu mee bezig ben heb ik diverse eigen onderzoeken ingesteld. Het wordt al een aardig dossier. Zodra het klaar is zal ik het dossier online zetten en iedereen in Nederland met een e-mail adres een linkje mailen. Het gaat nog wel even duren want het is erg duur. Maar steeds meer sponsors melden zich en dat verheugt me.

Het zal niet makkelijk zijn om de publiciteit mee te krijgen want in mijn ervaring dekken veel journalisten elkaar. Maar ja, niet geschoten is misgeschoten!